Zien en doen

JERSEY KOEIEN BIJ DE EULERHOOK

Op het boerenerf van de familie Ter Bekke, bij camperplaats de Eulerhook, kunt u kennismaken met de Jerseykoeien en hun kalveren. De Jerseykoeien komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, een eilandje tussen Frankrijk en Engeland. Jerseys zijn vrij kleine, eenkleurige grijsbruine koeien en zijn rustig van nature. Hun melk is zeer rijk aan botervet en is daarom bijzonder geschikt voor boterproductie. Het is het meest verspreide melkras in de wereld. De dieren zijn klein (gewicht volwassen koe circa 400-450 kg).

De koe geeft gemiddeld 5.000 tot 6.000 kilogram per jaar met een vetgehalte van 5 tot 6 procent. Vanwege dat vetgehalte, kruisen boeren wereldwijd hun kudde met Jerseys. Voor de vleesproductie heeft dit ras weinig waarde.

CONTACTPERSOON: familie ter Bekke
ADRES: Vockersweg 19, 7554 RK OELE / HENGELO
TELEFOON: 074-2433673
Klik hier om te mailen of bezoek de site


ERVE OTTINK ‘MULDER’

Erve OttinkOp Erve Ottink is in 1857 een graanmolen gebouwd. De beltmolen werd geplaatst op een kunstmatig ontworpen heuvel (Molenbelt) om beter in de wind te komen. Op 8 juni 1917 is de molen tijdens een onweer door bliksem getroffen en afgebrand. De belt en de fundering bleven gespaard. Die onderdelen van de voormalige molen zijn in 2013 opgeknapt. De restanten van de oude molen kunnen hierdoor langer bewaard blijven en zijn vrijblijvend te bezichtigen.

De naam van het erf is afgeleid van de molenaar (mulder) Ottink. Inmiddels wordt de boerderij bij de voormalige molen bewoond door de vijfde en zesde generatie Ottink. In 1941 werd echter ook die boerderij door brand verwoest, waarna de familie enige tijd in een kippenhok moest slapen. Dat kippenhok, gebouwd in 1930, is thans omgebouwd tot een heerlijke rustplek. Daar kun je koffie/thee zetten en lekker tot rust komen tijdens een wandeling of fietstocht.

Verder zijn er op het erf bijenkasten geplaatst, eentje is voor belangstellenden te bekijken bij het rustpunt. De honing van deze bijen is evenals huisgemaakte jam te koop (tijdens het seizoen en zo lang de voorraad strekt).
Nabij lopen schapen, kippen en een paard, in het voorjaar en de zomer zijn hier ook lammetjes en soms kuikentjes te bewonderen.

CONTACTPERSOON: Auke Ottink
ADRES: Ensinkweg 7, 7482 RT HAAKSBERGEN/BECKUM
TELEFOON: 074-3676650
Klik hier om te mailen


BUFFELPAD

Het buffelpad is een wandelpad dat is aangelegd rondom een wei met waterbuffels. U bewandelt dit pad op eigen risico. Waterbuffels komen van oorsprong uit Azië. In Europa worden waterbuffels gehouden voor de melkproductie en dan voornamelijk in Italië. In Nederland zijn er ook bedrijven die waterbuffels melken. Het voornaamste eindproduct van deze melk is mozzarella. De waterbuffel is anders dan een koe. De waterbuffel is sterk, stevig en heeft kortere poten, is voornamelijk zwart met lange dunne haren. Bovendien loeit een waterbufffel niet, maar knort.

Omdat een waterbuffel niet zweet, zoekt het rund graag verkoeling in het water of in de modder. Waterbuffels zijn echte kuddedieren, ze blijven bij elkaar in tegenstelling tot koeien. Waterbuffels zijn rustig en doen alles in hun eigen tempo: ze laten zich niet opjagen en houden niet van stress. De nieuwsgierige waterbuffel is wel erg nieuwsgierig en vindingrijk. Zo weet menig waterbuffel een kraan open te draaien en een hek te open met de tong.

CONTACTPERSOON: Landgoed Scholten “Buffelpad”
ADRES: ter hoogte van: Wolfkaterweg 55, 7554 PK BECKUM


OELER WATERMOLEN ‘DE OLDE MEULE’

De Oeler watermolen is te vinden bij de Oelerbeek. De korenmolen stamt uit 1690 en is gebouwd in opdracht van Joost Christoffel van Beverforde, drost van Diepenheim. De Olde Meule is in 1971 gerestaureerd.

Tegenwoordig is de watermolen in handen van de Stichting Landgoed Twickel en wordt er door vrijwilligers graan gemalen. De molen, voorzien van enkele drempels, is te bezichtigen.

Openingstijden:

Elke 1e en 3e zondag van de maand van april t/m november van 12.00 – 16.00u. De 2e zondag in mei en de 2e zondag in september van 10.00 – 16.00 uur

ADRES: Oldemeulenweg 2, 7554 RL HENGELO


BONTE BENTHEIMER SCHARRELVARKEN BOERDERIJ ‘DE DEEL’

Bonte Bentheimer scharrelvarkens lopen het hele jaar door buiten. Hierdoor hebben ze veel weerstand. Ruimte om te schuilen is bij boerderij De Deel echter voldoende voor handen.

De Bonte Bentheimer is een oud Nederlands varkensras dat van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. De varkens zijn vrij groot en zijn te herkennen aan hun loboren en donkere vlekken.

De dieren worden gevoed met een mix van granen, gras, maïs en eikels.

Meer info:
CONTACTPERSOON: fam. Pot
ADRES: Deelweg 9, 7482 RS HAAKSBERGEN
TELEFOON: 074-3676779


WANDELEN EN FIETSEN

WandelenIn de bosrijke omgeving van het kerkdorp is het heerlijk fietsen en mountainbiken. Speciaal voor de mountainbikers is er een zeventig kilometer lange route aangelegd die over het landgoed Twickel slingert. Opstappen kan in de kern van Beckum. Jaarlijks is er op Koningsdag een fietstocht door de omgeving. Klik hier voor de fietstocht van Koningsdag 2018.
Uiteraard leent de omgeving zich ook prima voor een heerlijke wandeling. Bijvoorbeeld langs de eeuwenoude eiken in het Altenabos of langs de meertjes en heidevelden van Het Flier, een prachtig stuk natuur dat zich uitstrekt tussen Beckum en Oele. In deze buurtschap staat ook De Oldemeule, een onderslag watermolen die dateert uit 1690 en na een grondige renovatie weer in bedrijf is. De watermolen is een bezichtiging meer dan waard.

Ook kent Beckum prachtige en gevarieerde wandelroutes, klik hier voor meer informatie….


Huifkartocht

huifkarBij Huifkarbedrijf Harink – Groothuys kunt u een huifkartocht door de omgeving regelen. In de huifkarren is plaats voor 25 tot 28 volwassenen. De huifkarren zijn voorzien van een radio met CD-speler, dus het is mogelijk om uw eigen muziek mee te nemen. De zeilen aan de zijkant van de huifkar kunnen helemaal opengeritst worden, zodat de passagiers optimaal van het uitzicht kunnen genieten.
Bij slecht weer kan de wagen helemaal dicht worden geritst, zodat de huifkarverhuur invloed van weer en wind tot een minimum worden beperkt. De transparante zijkanten bieden uiteraard wel de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Een huifkartochtje kan dus altijd doorgaan, weer of geen weer!

Indien gewenst kan de huifkar onderweg stoppen, bijvoorbeeld voor een picknick in de natuur of spelletjes als klootschieten.
De wagen wordt getrokken door 2 verkeersmakke en goed betuigde KWPN-paarden. Onze huifkartochten worden altijd verzorgd door een ervaren koetsier en een groom, zodat de veiligheid optimaal is. Ook voor een dropping kunnen de aanspanningen ingezet worden.

Adres:
Nijhuisbinnenweg 16
7554 RH OELE
tel: 074-2431363 | 06-13089048
www.huifkartwente.nl


Flierveldshoeve

De Flierveldshoeve is een eigentijds landgoed in Twente, verscholen in het Twentse coulissenlandschap tussen bossen en weiland van Twickel.
Flierveldshoeve
Een unieke parel in het buitengebied van Delden en Hengelo, op slechts vijf autominuten van de A1 en A35.
Zij bieden ruimte, comfort en exclusiviteit voor heidagen, teambuilding, brainstormsessies, vergaderingen, workshops en trainingen. Hun vergaderlocatie en landgoed staan volledig tot uw beschikking, waardoor optimale privacy is gegarandeerd.

Of u nu gebruik wenst te maken van de vergaderruimte op de bovenverdieping met wijds uitzicht over de vijver en weilanden, de tuin of het terras, u krijgt hun onverdeelde aandacht. Ongestoord, te midden van de geluiden uit de natuur, de koeien met kalveren en de bezoekers van de vijver.

CONTACT: Truus Hondebrink
ADRES: Torendijk 13, 7495 PX Ambt Delden
ROUTE: Deldenerdijk, Eerste Flierveldsdwarsweg, na 150 mtr. rechts Flierveldsweg, na 300 mtr. links
TELEFOON: 0547-388011
Klik hier om te mailen of bezoek de site


Wat is er te zien en doen in Beckum of Oele

Eten en drinken in Beckum of Oele

overnachten in Beckum of Oele

Mail ons gerust...

Vragen? Mail ons gerust…

MENU