75_jaar_bevreiding

The specified slider id does not exist.

Bevrijding Beckum: 1 april 1945

“Op Paaszondag 1 april rond 8:00 uur kon St. Isidorushoeve zich het eerste bevrijde dorp van Overijssel noemen. Even later trok de 32nd. Guards Infantry Brigade naar Beckum om vervolgens via Boekelo, Enschede te bevrijden. Ze bereikten al vroeg in de morgen de opgeblazen Lonnekerbrug, waar zware strijd geleverd zou moeten worden. The 5th. Guards Armoured Brigade rukte via Haaksbergen op naar de oostkant van Enschede. Aan het eind van deze koude, winderige en regenachtige dag was Enschede, niet zonder de nodige schermutselingen en onvermijdelijke verliezen, bevrijd.

Ook in Diepenheim konden de vlaggen uit. Het nabijgelegen Goor moest nog een week lang de Nederlandse driekleur binnenhouden. Het Twentekanaal zou een lastige barrière blijken te zijn…” (Bron: Overijsselviertvrijheid.nl)

De situatie op 29 maart 1945

Zondag 1 april 1945, de dag dus dat Beckum niet langer bezet was. Het eerste stukje Hengelo was bevrijd. Er kwam er een einde aan de Duitse bezetting. Een tijd van onderdrukking was voorbij. Onderstaande foto’s zijn beschikbaar gesteld door het Historisch Archief Beckum. Diverse Beckumers staan er op. Heeft u aanvullingen/foto’s/verhalen of opmerkingen mail ze ons gerust.

vlnr: Gerard Bartelink, Herman Scharenborg, Jan Koenderink, onbekend, Canadese bevrijder en Gerard Veehof

vlnr: Freek van de Beek, onbekend 1, Bernard Ezendam, André Weernink, onbekend 2, Loes Borchert, Johnny ter Avest

De bevrijders, van het 1e pantserbataljon Goldstream Guards, delen op de Haaksbergerstraat sigaretten uit aan de bevolking

Geneeskundige eenheid 128 Field Ambulance aan de Beckumerschoolweg

Naam fietser onbekend. Bevrijders aan de Haaksbergerstraat

Hengelo moest nog wachten tot 3 april 1945. De opgeblazen Oelerbrug over het Twentekanaal voorkwam de bevrijding van Hengelo vooralsnog.


Heeft u, naar aanleiding van bovenstaande, aanvullingen/foto’s/verhalen of opmerkingen mail ze ons gerust.