main header

Omgevingsprogramma

30 november 2021
Op maandag 30 november werd een online informatiebijeenkomst gehouden over het omgevingsprogramma. Hierin werd uitgelegd hoe dat omgevingsprogramma eruit ziet en wat de voortgang is. Er werd ondermeer aangegeven hoeveel woningen er de komende jaren gebouwd moeten worden om Beckum leefbaar te kunnen houden.

Lees hier het sfeerverslag. De presentatie is hier te zien.


Beckum, 1 oktober 2021

Beste Beckumers,

Zoals jullie weten, wordt er zowel achter als voor de schermen hard gewerkt aan de toekomst van ons mooie dorp. Een werkgroep is bezig met de nieuwe dorpsraad. Daarnaast wordt hard gewerkt aan nieuwbouw in Beckum. Ook is een werkgroep bezig met de toekomst van de Beckumer Gemeenschapsgebouwen.

We constateerden in al deze processen dat een langetermijnvisie voor Beckum ontbreekt. Veel discussies, over vaak erg belangrijke onderwerpen, worden ad-hoc gevoerd. De samenhang lijkt daardoor soms te ontbreken. Om die reden is er ook een werkgroep aan de slag gegaan met de uitdaging: Hoe krijgen we voor Beckum een visie voor belangrijke onderwerpen, in samenhang met elkaar, op papier: voor de korte termijn, voor de middellange termijn en voor de lange termijn. Dit om te voorkomen dat we bijvoorbeeld na realisatie van enkele woningen, weer jaren met elkaar en met de gemeente in conclaaf moeten voor de volgende uitbreiding. Doelstelling daarbij is om deze visie vanuit Beckum te schrijven. Nadrukkelijk samen met de gemeente. Deze visie dient ook door de gemeente te worden vastgesteld, zodat ook beleidskeuzes in de toekomst hierop gebaseerd kunnen worden. Het juiste instrument daarvoor is een zogenoemd ‘Omgevingsprogramma’.

Plan van aanpak
De werkgroep heeft een plan van aanpak geschreven om vanuit de omgevingsvisie ´Hengeloos buiten´ een omgevingsprogramma te ontwikkelen voor ‘Beckum: Leefbaar Dorp verbonden met het Land’. De gemeente heeft in de omgevingsvisie 3 hoofdthema’s benoemd voor dit omgevingsprogramma:
-Het woningaanbod
-Het voorzieningenniveau
-De verbinding van het dorp met de direct aangrenzende gebieden in oost-west richting
In het plan van aanpak staat omschreven welke stappen er gezet moeten worden om een omgevingsprogramma te ontwikkelen en wie hier welke rol en verantwoordelijkheid in heeft. Beckum is een dorp dat op de genoemde thema’s voor grote uitdagingen staat. Gelukkig zijn er ook veel inwoners, verenigingen en andere partijen die hier goede en creatieve ideeën over hebben. Het is daarom belangrijk dat de Beckumers actief betrokken worden bij het ontwikkelen van het omgevingsprogramma. Het opstellen van het omgevingsprogramma is en blijft formeel een taak van de gemeente, maar in coproductie met Beckum. Wij als Beckumers grijpen graag de kans om een stukje van de regie mede op te pakken.

Hoe gaat het nu verder?
Het plan van aanpak is besproken met de gemeente en er is een ervaren procesbegeleider aangesteld die op basis van dit plan van aanpak verder gaat. We zullen deze procesbegeleider binnenkort aan jullie voorstellen, middels de Beckumer mediakanalen. Inmiddels is deze procesbegeleider al volop bezig met het voeren van gesprekken met diverse partijen in Beckum.
We hebben, in overleg met de gemeente, ervoor gekozen om de vaart erin te houden. De doelstelling is dat er aan het eind van dit jaar een (concept) omgevingsprogramma ligt. Daarmee staan we als dorp sterk richting de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.

We zien het als onze belangrijkste taken om namens het dorp aangehaakt te blijven bij de voortgang van de procesbegeleider en om de betrokkenheid van de Beckumers te vergroten door actief over het proces te communiceren. Bij vragen of opmerkingen kan contact worden opgenomen met Herman Bunte.

Namens de werkgroep,
Herman Bunte, Anouk Mulder, Els Wijermars, Gijs Nijhof, Marloes Nijland – Ten Dam en Tom Jannink